mr. S.J. (Simon) Schram

Vroegsignalering en rechtspraak (deel 2)

In een eerder stukje heb ik al eens geschreven over de verplichting van de verhuurder om bij huurachterstand (het college voor schuldhulpverlening van) de gemeente te informeren over deze huurachterstand (de vroegsignalering). Dit geldt alleen bij de verhuur van woonruimten aan particulieren.

Recent zijn we geconfronteerd met een uitspraak van de kantonrechter te Almere, waarin de kantonrechter van mening is dat niet is gehandeld overeenkomstig het Bgs en daar een gevolg aan verbindt.

De situatie:

In deze zaak was sprake van een forse huurachterstand. De huurder was al een schuldhulpverleningstraject ingegaan, helaas zonder resultaat. De lopende huur werd nog steeds niet of niet geheel voldaan. Hoewel er al een schuldhulpverlener in beeld was, is door de verhuurder alsnog een melding gedaan in het kader van de vroegsignalering, De verhuurder heeft uiteindelijk dan ook besloten tot dagvaarding over te gaan. Deze dagvaarding is betekend (uitgereikt) een maand na de vroegsignalering en in de dagvaarding is uitgelegd dat er al geruime tijd een schuldhulpverleningstraject was opgestart.

Het oordeel van de kantonrechter:

De kantonrechter overweegt eerst dat een termijn van twee maanden tussen de vroegsignalering en de dagvaarding redelijk is om de gemeente de kans te geven om de schuldhulpverlening op gang te brengen.

Vervolgens oordeelt de kantonrechter:

“de kantonrechter gaat ervan uit dat er kennelijk contact is (geweest) tussen gedaagde partij en de schuldhulpverlening, maar dit is geen omstandigheid om van de termijn af te wijken. De gemeente is hier immers niet bij betrokken en zij heeft (dus) nog geen (voldoende) opvolging kunnen geven aan de melding. Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen over het belang van het aanhouden van een redelijke termijn na melding, gaat de kantonrechter er in dit geval van uit dat de gemeentelijke schuldhulpverlening (nog) niet (voldoende) op gang heeft kunnen komen. Dat betekent dat niet uitgesloten kan worden dat de huurachterstand een halt toegeroepen kan worden als de schuldhulpverlening op gang komt en ook de huurachterstand op een gepaste wijze zou kunnen worden ingelopen. Om die reden vindt de kantonrechter op dit moment een ontbinding van de huurovereenkomst in strijd met de gerechtvaardigde belangen van huurder bij behoud van een dak boven zijn hoofd.”

Gaat de kantonrechter hier niet heel ver? Oordeel zelf. De boodschap is om altijd al in een vroeg stadium de vroegsignalering bij de gemeente te doen, ongeacht of er al een schuldhulpverlener in beeld is.

Overig nieuws